Verhuizen: spullen verzekerd?

Nu de huizenmarkt weer als vanouds gaat, betekent dat dus ook dat steeds meer mensen gaan verhuizen. Want voordat je heerlijk kunt wonen, moet deze vaak taaie klus eerst nog geklaard worden. Sommigen kiezen ervoor om het zelf te doen, anderen schakelen een verhuisservice in. Zelf een busje huren scheelt geld, terwijl het uitbesteden het gemak dient.

Kilometervrij een busje huren? Dat kan bij BusterRent

Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering tijdens het verhuizen? Zijn je spullen verzekerd onder de inboedelverzekering wanneer je zelf verhuist?

Soms wel en soms niet verzekerd

Het korte antwoord: dat hangt er vanaf. En dan nu het lange antwoord.

In het algemeen is de dekking van je spullen onder de inboedelverzekering beperkt wanneer je zelf verhuist. Dit hangt nauw samen met het hoge risico wat verhuizen met zich meebrengt. Het sjouwen van grote bankstellen door het trappengat is geen doorsnee handeling en de kans dat er iets beschadigd raakt is dan ook aanzienlijk groter. Vandaar dat onder een standaard inboedelverzekering schade door zo’n handeling niet gedekt wordt.

Maar wat is er dan wel verzekerd? Er zijn een aantal uitzonderingen.

1.      Aanrijdingen met de bestelbus

Stel dat je nu zelf een busje gehuurd hebt, je hebt deze volgeladen en vervolgens krijg je een aanrijding. Dan zijn je spullen wel verzekerd. Wiens schuld het was (jij of de andere auto) doet niet ter zake.

2.      Hijsen is beter dan tillen

Als je met een touw en katrol een groot meubelstuk naar boven hijst en dit valt, is het wel verzekerd. Dat betekent dat, als je echt op safe wilt spelen, je beter de spullen door het raam naar boven kunt hijsen, dan dat je via het trappengat moeilijk gaat doen.

Verhuistips nodig? Kijk eens op verhuizenblog.nl.

3.      Diefstal tijdens de verhuizing

Als er spullen gestolen worden, bijvoorbeeld wanneer je spullen uit het busje aan het halen bent en je bent even binnen, dan worden de spullen wel vergoed als deze niet steelgevoelig zijn. Als de spullen wel gevoelig zijn voor diefstal, wordt het niet vergoed. Wat valt dan onder ‘diefstalgevoelig’? Dat zijn elektronica, kunst, sieraden etc. Het is dus belangrijk om die als eerste naar binnen te brengen!

4.      Schade aan ‘verhuishelpers’ wel verzekerd

Als je met trolleys of traplopers werkt, en daar gaat iets aan stuk, dan is dat wel verzekerd.