De woningmarkt trekt aan

November presteert naar verwachting met 14.800 verkochte huizen. Daarmee sluit november naadloos aan op de herstellende woningmarkt in het afgelopen jaar. Ook de vraag naar woningen is onverminderd groot met 171.000 bezichtigingen. In sommige plaatsen wordt zelfs weer ijverig tegen elkaar opgeboden om felbegeerde woningen te bemachtigen. Dit blijkt uit de woningmarktindicator van Makelaarsland. Woningmarktindicator
November presteert altijd iets minder dan september en oktober. Ten opzichte van voorgaande jaren is er echter sprake van een uitstekende maand. Het voortdurende herstel wordt veroorzaakt door een sterk toegenomen consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Ook profiteren huizenkopers nog van de huidige, gunstigere leencapaciteit dan volgend jaar het geval zal zijn. De stijging van huizenprijzen, de eindigende schenkingsvrijstelling en de extreem lage hypotheekrente doen de rest.

Jeroen Stoop: “Volgend jaar wordt een boeiend jaar. De woningmarkt zal op eigen benen moeten gaan staan nu stimulerende maatregelen afgeschaft worden en huizenkopers minder kunnen lenen. Dat kan in sommige gevallen tussen de 6 tot 8 % schelen. Ook is er iets meer eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen met een maximale te lenen bedrag van 103% ten opzichte van de marktwaarde van de woning. De vraag is of het consumentenvertrouwen, de stijgende huizenprijzen en lage rente het winnen van de inperking van maatregelen en hypotheekmogelijkheden.