Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen is een nieuwe interieurtrend waar je niet meer omheen kunt. Onze bovenburen hebben echt een eigen stijl in het interieur. Wat is dit nu precies en hoe kun je het toepassen op je eigen woning? Natuurlijk kun je hierin zo ver gaan als je zelf wilt. Maar door juist verschillende stijlen te combineren kun je echt je eigen stempel drukken op je interieur. Zo staat ook een wat meer landelijke kruiklamp bij het Scandinavisch interieur en kun je ook design stoelen plaatsen in een landelijk interieur. Wat is nu eigenlijk precies Scandinavisch wonen en hoe kun je het toepassen op je eigen woning?

De kernwoorden van het Scandinavische interieur bestaan uit sober, authentiek en minimalistisch. Anderzijds is het bij een Scandinavisch interieur wel zo dat er balans is tussen comfort en  functionaliteit. Details en kwaliteit in meubels en woonaccessoires wordt als een standaard beschouwd.

scandinavisch wonen

Wit- en grijstinten

Wit is de hoofdkleur bij een Scandinavisch interieur. Op zich logisch als je nagaat dat het in de noordelijke landen snel donker wordt en ze ieder zonnestraaltje in hun huis willen uitvergroten. Samen met de witte basis wordt veel gebruik  gemaakt van grijze en zwarte accenten. Kleuren zijn er vooral in pasteltinten met af en toe een felle uitschieter, de basis is in ieder geval neutraal en licht van kleur. Crème en beige worden bijna niet gebruikt in het Scandinavisch design, in ieder geval niet op de muren. Het voordeel van een neutrale basis is vooral dat je hieraan kleur kunt toevoegen zoals je wilt, accessoires kun je gemakkelijker (en goedkoper) vervangen dan bijvoorbeeld meubels als de stoelen of de bank.

Licht creëren

Zoals aangegeven is het Scandinavisch interieur erg licht. Wanneer je zelf niet al te grote ramen hebt of veel licht binnenkrijgt kun je dit opvangen door diverse trucjes te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van lichte gordijnen, de vloeren licht te maken en te werken met verlichting en lampen welke zorgen voor een ideale sfeer. Lampen met dimlicht geven een intieme en warme sfeer ‘s avonds en overdag kun je gebruik maken van lampen met een natuurlijk daglicht nabootsen.

Warme materialen

Wat betreft materialen zijn deze in Scandinavië vooral erg natuurlijk. Zo zien we veel hout terugkomen, dit is voornamelijk blondhout maar een combinatie met andere soorten is ook goed mogelijk, zo zie je bijvoorbeeld ook veel steigerhout terugkomen in het interieur. Naast hout zie je ook wol en vilt veel, dit zijn knusse en warme materialen welke daarnaast ook voor een stoere look zorgen. Voor het laatste is het gebruik van leder ook ideaal en goed toepasbaar in het interieur.