Een bed samenstellen

Een bed is geen impulsaankoop en wanneer je een ideaal bed wilt samenstellen is ook ieder onderdeel van belang. Van hoofdkussen tot onderstel. Belangrijk dus om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Daarnaast dien je voor jezelf eens op onderzoek te gaan: wat zijn je persoonlijke voorkeuren en waar slaap jij nu wel of juist niet lekker op? Wanneer je een partner hebt dien je misschien wat tot een compromis te komen maar je kunt er ook voor kiezen ieder zijn eigen kant van het bed voor zichzelf te optimaliseren. Er zijn namelijk duizenden verschillende soorten configuraties denkbaar, moeilijk dus om hier in te beslissen.

Dekbed

Allereerst is er de vraag of je kiest voor een éénpersoons of tweepersoons-dekbed en welke afmetingen je graag wilt dat het dekbed heeft. Pas hierna ga je beslissen welk sóórt dekbed je graag wilt hebben. Deze keuze kun je het beste beginnen met de warmteklasse. Deze geeft aan in welke mate het dekbed je lichaamswarmte isoleert. Daarna ga je kiezen welke vulling het beste past bij jou. Transpireer je bijvoorbeeld veel? Een dekbed dient warm genoeg te zijn maar daarnaast ook voldoende te ventileren. Natuurlijk betaal je ook vaak voor de kwaliteit van het dekbed.

topdekmatras

Topdekmatras

Een topdekmatras werd eerst vooral gebruik wanneer men op de Scandinavische versie van de boxspring sliep maar natuurlijk kan een topdekmatras in principe op elk soort matras. Deze is vooral bedoeld om het ligcomfort te verhogen door een zachte laag op het matras aan te brengen. Daarnaast ligt een bed met topdekmatras ‘warmer’ doordat deze minder ademt en het lichaam wat meer omsluit.

Matras

Het kiezen van het juiste matras is een echte uitdaging, er zijn zo veel verschillende soorten matrassen. Er is helaas echter geen beste matras omdat iedereen andere wensen heeft en iedereen een andere anatomie heeft, Uiteraard zijn er wel bepaalde materialen waar je van te voren al een keuze uit kunt maken door de verschillende eigenschappen die deze hebben. Ook het budget speelt natuurlijk mee in de keuze die je gaat maken. Zorg er in ieder geval voor dat je van te voren al eens proefgelegen hebt en ga uit van een proefperiode, zodat wanneer het matras toch niet naar je zin is je deze gemakkelijk kunt omwisselen of inleveren.

Dekbedovertrek en kussensloop

De meest populaire dekbedovertrekken zijn die gemaakt van katoen. Hier zit echter wel een erg groot verschil van kwaliteit in. Iedereen heeft echter zo zjn specifieke wensen voor dekbedovertrek. Het belangrijkste is in ieder geval dat de overtrek het dekbed goed vasthoudt en deze hier niet in gaat draaien. Daarnaast is het uiteraard ook van belang dat deze vocht opneemt en ademt vanwege de transpiratie ‘s nachts. Wat betreft dessins zijn de mogelijkheden uiteraard oneindig en kun je het zo gek niet verzinnen. Tegenwoordig kun je zelfs al je eigen ontworpen beddengoed laten afdrukken zodat deze helemaal persoonlijk wordt!

Kussen

Om te weten welke kussen het meest geschikt is voor je is het belangrijk te bepalen of je een buik- zij- of rugslaper bent. Van belang is in ieder geval dat de nek ten alle tijden goed wordt ondersteund. Daarnaast heb je uiteraard kussens in allerlei verschillende materialen. Hierbij maak je eigenlijk een soortgelijke keuze als bij het dekbed en kijk je ook wat je zelf fijn vindt voelen. De keuze van het hoofdkussen is daarnaast ook afhankelijk van het soort matras. Bij een stevig matras kies je het beste voor een zacht kussen en andersom.