Isolatie zorgt voor een prettig woonklimaat

isolatie

Een prettig woonklimaat begint bij goede isolatie. Natuurlijk kun je de verwarming hoog opstoken, maar helemaal comfortabel zal het nooit voelen als de vloeren koud blijven aanvoelen en vlak achter de gordijnen de tocht regeert. Hoe weet je zeker dat je huis goed is geïsoleerd?

Bron: duurzaamthuis.nl

Geen koude vloeren meer

Je kent het wel: je wordt ‘s ochtends wakker en ziet al op tegen het moment waarop je je voeten op de ijskoude vloer moet zetten. Hoe komt de vloer zo koud? Meestal gaat het om de vloeren op de begane grond. De kruipruimte onder het huis is dan niet goed geïsoleerd. De grond onder het huis is vochtig, en dit vocht kan ongehinderd verdampen en weer condenseren tegen de onderkant van de vloer. Dat geeft een koud en klam gevoel. Met betrekkelijk eenvoudige isolatie in de kruipruimte kun je dit oplossen en heb je geen last meer van koude vloeren.

Kruipruimte isoleren

De kruipruimte in je huis kan op verschillende manieren en met verschillende materialen worden geïsoleerd. Er zijn isolatiematerialen zoals PUR-schuim of verschillende soorten isolatieplaten. Daarnaast is er ook een geheel natuurlijke optie, namelijk met schelpen. Voor welk isolatiemateriaal je ook kiest, met goede vloerisolatie wordt het vocht in de grond gehouden en bereikt het de vloeren van het huis niet meer.

Houd de kou buiten

Een ander veelvoorkomend probleem in slecht geïsoleerde huizen is kou en tocht in de buurt van muren en ramen. Wat de muren betreft zijn er verschillende opties voor isolatie, maar de makkelijkste en goedkoopste is spouwmuurisolatie. De open ruimte (spouw) tussen de twee muurdelen van de buitenmuur wordt dan opgevuld met isolatiemateriaal, zoals steenwol, glaswol of PUR-schuim. Hierna kan de muur geen ‘koudebrug’ meer vormen tussen de buitenlucht en het comfortabele woonklimaat binnen.

Isoleer de ramen met HR glas

Een bekende zwakke plek in de isolatie …read more