CALLA, WOONPLANT VAN DE MAAND MEI

Calla totaal

De Calla is ook wel bekend als Zantedeschia of bekerplant. Dankzij zijn sensuele rondingen wordt hij vaak geschilderd en gefotografeerd. Niet zonder reden, want deze woonplant is een echte beauty met Afrikaanse roots.

Trotse bladeren

Calla betekent letterlijk mooi in het Grieks. Het blad en de kelken van de Calla staan fier omhoog. Deze aantrekkelijke plant heeft meestal een hoogte van 40 tot 45 centimeter. De pijlvormige bladeren zijn heldergroen, waar stelen met trechtervormige schutbladeren tussen uitkomen. Deze zijn er in het rood, roze, crème, geel, paars, oranje, wit en zelfs zwart.

Zuid-Afrikaanse roots

De Calla vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika en werd voor het eerst beschreven in de 18de eeuw door de botanist Giovanni Zantedeschi naar wie de plant werd vernoemd. Tegenwoordig is de Calla een trendy plant die menig woonkamer siert. Naast Zantedeschia wordt de Calla ook bekerplant genoemd. Volgens mythen dronken de Griekse goden namelijk uit de kelk van deze bloem.

Liefde, licht en warmte

Door zijn Afrikaanse verleden houdt de Calla van licht en warmte. Een mooi resultaat krijg je door de plant één tot twee keer per week water te geven met een beetje plantenvoeding. Oude schutbladeren die groen worden kun je laten zitten, haal ze wel weg als ze bruin kleuren. Is de Calla uitgebloeid? Dan kun je de plant op een zonnige plek in de tuin planten, waar hij na het afsterven volgend jaar weer opkomt.

Woonplant van de maand

Calla of Zantedeschia staan deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van mei 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) …read more