Het geheim van een mooi gazon

graszoden-2

In de lente gaan veel mensen weer lekker aan de slag in de tuin. Lekker tuinieren. Bij veel huishoudens staat in het voorjaar het ‘vernieuwen’ van het gazon op de agenda. En eerlijk is eerlijk: een mooi, heldergroen gazonnetje kijkt natuurlijk ook een stuk zonniger dan een bruine, doffe, pokdalige plak gras. Toch worstelen veel mensen met dorre plekken en mosgroei in hun gazon. Hierbij wat handige tips om dat tegen te gaan:

Bemesting

Het gazon bemesten is cruciaal voor een gezonde ondergrond en een gezonde groei van het gazon. Bemest je gras voor de eerste keer in maart/april, en nog een tweede keer in juni/juli. Een laatste keer bemesten van je gazon doe je in september of oktober.

Je kan je gazon bemesten met een organische of kunstmatige meststof. Uiteraard raden we een organische meststof aan. Dat is én milieuvriendelijker én geeft een beter resultaat.

Sproeien

Weinig planten kunnen zonder water. Gras in ieder geval niet. Is het voorjaar daarom droog of regent het weken aan een stuk niet in de zomer? Tover dan je tuinsproeier tevoorschijn. Doe je dat niet? Dan zal je gazon langzaamaan stikken en bruin worden.

Inkalken

Veel mensen hebben last van mos in hun gazon. Dat mos kijkt niet mooi, en is simpelweg niet de bedoeling. Mos ontstaat door een te hoge zuurgraad (pH-waarde) van de ondergrond van het gazon. Hoe je het tegengaat? Heel simpel: strooi gazonkalk over je gras en het verdwijnt binnen enkele weken… Gazonkalk kost maar een paar euro en haal je gewoon bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

Heb je te weinig geduld om je huidige gazon op te knappen met bovenstaande tips? Of is het simpelweg hopeloos om er nog aan te beginnen? Leg je gazon dan gewoon opnieuw aan… oude gras verwijderen, grond omspitten, en opnieuw inzaaien. Of …read more