Zonnepanelen zorgen voor groene stroom. Doordat de zonnepanelen het zonlicht opvangen kan het zonlicht omgezet worden in energie. Zonnepanelen zijn nu enorm in opkomst. Kijk maar om je heen: je komt hoogstwaarschijnlijk wel een dak tegen met zonnepanelen erop.
Nu de zomer eraan komt, is het ook een perfect moment voor jou om eens na te denken over zonnepanelen.
Bron: www.ebtc-zonnepanelen.nl
Hoe werken zonnepanelen?
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpiek), maar het verbruik van huishoudens wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Je wilt natuurlijk weten hoeveel de zonnepanelen opbrengen ten opzichte van je algehele verbruik. Dit kun je gemakkelijk berekenen door de omrekenfactor van 0,85 te gebruiken.
Stel: je hebt zonnepanelen die bij elkaar 2.000 Wp opleveren, dan is dat (2.000*0,85) = 1.700 kWh.
Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je wilt weten hoeveel Wp je nodig hebt om je verbruik te dekken. Ook dan maak je gebruik van de omrekenfactor van 0,85. Je verbruikt jaarlijks bijvoorbeeld 3.500 kWh en je wilt dit allemaal met zonnepanelen opbrengen, dan heb je zonnepanelen nodig die bij elkaar (3.500 / 0,85) = 4.11Wp opbrengen.
Verschillende soorten zonnepanelen
Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen.
Het verschil tussen de drie zonnepanelen is te zien aan de prijs, het rendement en de kleur.
De monokristallijn zonnepanelen zijn de duurste panelen, maar hebben wel het hoogste rendement. De kleur van deze panelen is doorgaans zwart. Waarom de monokristallijn zonnepanelen duurder zijn komt door het productieproces. Dit proces kost meer energie en meer tijd in vergelijking met de andere zonnepanelen. …read more