Prima Materia – design by Studio Formafantasma in Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Studio Formafantasma, Autarchy, 2010 (installatie) – collectie Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch – foto: Studio Formafantasma

Studio Formafantasma
Studio Formafantasma is zeer productief: in een periode van vijf jaar presenteerden ze 14 projecten en collecties, werkten ze voor grote designlabels als Fendi, Droog en Vitra en maakten ze presentaties tijdens de Salone del Mobile in Milaan, Art Abu Dhabi en Design Miami Basel. Musea als het Victoria and Albert Museum in Londen en het Art Institute of Chicago kochten hun werk aan. In deze overzichtstentoonstelling zullen, naast objecten en installaties, het maakproces en de ideeënwereld van Studio Formafantasma centraal staan.

De titel van de tentoonstelling Prima Materia verwijst naar de alchemie; het veranderen van onedele grondstoffen in edele materialen. Als ontwerpers doen Andrea Trimarchi en Simone Farresin iets soortgelijks. Een uitgebreid onderzoek- en werkproces resulteert in producten en installaties die vragen oproepen over de rol van industrie, globalisering en duurzaamheid. Zo ontstond de collectie Botanica uit de vraag waarvan plastics gemaakt kunnen worden als er geen olie meer is. Hiervoor ontwikkelden zij eigen plantaardige polymeren (plastics) waarvan vazen, schalen, een koffietafel en lampen werden gemaakt.

foto’s: Inga Powilleit

De ontwerpen van Studio Formafantasma bieden een alternatieve visie op de hedendaagse consumptiemaatschappij en de rol van design daarin. Hun onalledaagse, handgemaakte gebruiksvoorwerpen (serviesgoed van meel, krukjes van vissenleer en zeespons, flessen van hars) zijn statements over materiaal en functie. Door te kiezen voor natuurlijke materialen en pre-industriële (traditionele) technieken en deze te combineren met nieuwe gebruiksmogelijkheden doet Studio Formafantasma suggesties voor een alternatieve, democratische designmethode: ze geven als het ware een handleiding om zelf aan de slag te gaan.

PRIMA MATERIA – DESIGN BY STUDIO FORMAFANTASMA
Wanneer: 15 februari tot en met 15 juni 2014
Waar: Stedelijk Museum Den Bosch
Info: www.sm-s.nl